Herkomst bekend

Het begint allemaal bij onze dieren en de toegewijde boeren die ze houden. Met liefde groeien de dieren op in ruime stallen en buiten in de wei.

Kip


Latijnse naam: Gallus gallus domesticus
Grootte: Tot 25 cm
Gewicht: Tot 1,5 kg
Eet zelf: Granen en bonen

Broederhaan

Het Broederhanen-project is opgezet door kippenhouder Wim Vredevoogd. Waar het bij kippenhouders normaal is om de hanen na de geboorte op te ruimen, voelde dit voor Wim niet ethisch. Hij wilde de hanen een betere bestemming geven, namelijk voor menselijke consumptie.

Zo rennen er nu hanen over het land van Wim. “De hanen hebben veel ruimte nodig en de voeding moet op orde zijn, zodat ze niet verveeld raken en op elkaar gaan pikken”, vertelt Wim. “Voor elke hen wordt nu ook een haan afgemest, want ja er worden net zoveel hennen als hanen geboren. Op deze keten-innovatie ben ik erg trots!”

Het vlees van een haan is donkerder van kleur dan dat van een kip. St. Hendrick verwerkt dit vlees in rookworsten, grillworsten en braadworsten.

Wim Vredevoogd

Initiator Broederhaan

“Hanen krijgen door ons een plaats in de kringloop.”

 

 

Sander Verbeek

Groengilde eieren

Leghennen

Veel mensen denken dat plantaardig eten de enige verantwoorde keuze is, maar wij willen laten zien dat het anders kan. Door slim samen te werken en de natuurlijke kringloop centraal te stellen, laten we zien hoe dierlijke producten wél een waardevolle en bewuste rol kunnen spelen in ons voedselsysteem.

In onderstaande video brengen we je naar het biodynamische pluimveebedrijf Groengilde van Sander Verbeek, waar kippen, gewassen en de bodem samenwerken in een balans die zorgt voor gezond voedsel en een veerkrachtige natuur. Wij zorgen er vervolgens voor dat de kippen niet alleen worden gehouden voor hun eieren, maar ook een waardevolle tweede bestemming krijgen. Voor al onze kipproducten gebruiken we 100% vlees van leghennen en hanen, dus er komt geen vleeskip aan te pas.

Meer weten over Groengilde? Bekijk de website.

 

“Dankzij St Hendrick krijgen mijn kippen een tweede bestemming.”

Klaas de Lange

Melkveehouderij

“Onze melkveehouderij heeft een belangrijke functie voor natuurbeheer en behoud van boerenlandvogels.”

Rund

Bijna alle rundvleesproducten van St. Hendrick zijn afkomstig van de koeien van Klaas de Lange (Weerribben zuivel). Klaas heeft in de jaren tachtig de boerderij overgenomen van zijn ouders. “Hier in Nationaal Park Weerribben-Wieden hebben de koeien een belangrijke functie: de jonge koeien houden het gras in het natuurgebied kort en ik zorg ervoor dat boerenlandvogels een veilige plek hebben om te broeden. Ons kruidenrijk grasland trekt insecten aan die de jonge vogels hard nodig hebben. Zo helpen we de biodiversiteit een handje.” Er komt een dag dat een koe geen melk meer geeft. Van een melkkoe kun je geen mals biefstukje meer halen, maar je kunt er nog wel hele smakelijke vleeswaren en worsten mee maken. Daarmee sluit St. Hendrick de keten en wordt er niets verspilt. Waste Nothing!

Lees hier meer over het Waste Nothing initiatief van Klaas en Henk.

 

Rund


Latijnse naam: Bos Taurus
Grootte: Tot 2 meter
Gewicht: Tot 600 kilo
Eet zelf: Zaden, granen, gras en bonen

Varken


Latijnse naam: Porcus
Grootte: Tot 1.85 cm
Gewicht: Tot 120 kilo
Eet zelf: gras, tarwe, gerst, mais en soja

Varken

Varkenshouder Floor de Heer vindt het belangrijk dat al zijn dieren individuele aandacht krijgen. Om dat mogelijk te maken, stapte hij 25 jaar geleden over op biologisch. “Ik check meerdere keren per dag of mijn 80 zeugen, bijbehorende biggen en 400 vleesvarkens het goed hebben. Wanneer een dier koorts of pijn heeft wil ik daar zo snel mogelijk wat aan kunnen doen.”

“De gezondheid van mijn dieren is sinds de overstap verbeterd. Dat komt omdat ze nu drie keer zoveel ruimte hebben als voorheen.” Ook qua welzijn hebben de dieren van Floor het goed. “De varkens lopen veel buiten, maar als ze binnen zijn liggen ze op stro.” Ook het voer dat de varkens van Floor krijgen is van de beste kwaliteit, én afkomstig uit de regio.

Floor de Heer

Biologisch varkensboer

“Goed voor dieren zorgen doe ik met liefde”