Herkomst bekend

Het begint allemaal bij onze dieren en de toegewijde boeren die ze houden. Met liefde groeien de dieren op in grote stallen en buiten in de wei.

Kip


Latijnse naam: Gallus gallus domesticus
Grootte: Tot 25 cm
Gewicht: Tot 1,5 kg
Eet zelf: Granen en bonen

Broederhaan

Het Broederhanen-project is opgezet door kippenhouder Wim Vredevoogd. Waar het bij kippenhouders normaal is om de hanen na de geboorte op te ruimen, voelde dit voor Wim niet ethisch. Hij wilde de hanen een betere bestemming geven, namelijk voor menselijke consumptie.

Zo rennen er nu hanen over het land van Wim. “De hanen hebben veel ruimte nodig en de voeding moet op orde zijn, zodat ze niet verveeld raken en op elkaar gaan pikken”, vertelt Wim. “Voor elke hen wordt nu ook een haan afgemest, want ja er worden net zoveel hennen als hanen geboren. Op deze keten-innovatie ben ik erg trots!”

Het vlees van een haan is donkerder van kleur dan dat van een kip. St. Hendrick verwerkt dit vlees in rookworsten, grillworsten en braadworsten.

Wim Vredevoogd

Initiator Broederhaan

“Hanen krijgen door ons een plaats in de kringloop.”

Pieter en Ria Boons

Melkveehouderij

“Biologisch boeren levert mij een prettige manier van werken, hoog dierenwelzijn en vlees met een onovertroffen smaak op.”

Rund

Toen de Brabantse melkveehouders Pieter en Ria Boons 30 jaar geleden bij een cursus over biologisch boeren terechtkwamen, wisten ze direct dat dit hun toekomst zou zijn. “Het voelt zo goed om melk en vlees te kunnen produceren zonder het gebruik van kunstmest en andere geknutselde toevoegingen.” vertelt Pieter. “Voorheen waren we alleen maar bezig met zoveel mogelijk produceren. Dat kostte veel kruim van de koeien en van ons, we stonden niet meer vierkant ander ons product. Sinds ik de overstap naar biologisch heb gemaakt, vertel ik weer vol trots over de melk en het vlees dat bij ons vandaan komt.”

Naast de prettige manier van werken en het zichtbaar hoge dierenwelzijn, is de smaak van Pieters biologische vlees onovertroffen. “Als je dat eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders. Er zit zoveel smaak aan”.

Rund


Latijnse naam: Bos Taurus
Grootte: Tot 2 meter
Gewicht: Tot 600 kilo
Eet zelf: Zaden, granen, gras en bonen

Varken


Latijnse naam: Porcus
Grootte: Tot 1.85 cm
Gewicht: Tot 120 kilo
Eet zelf: gras, tarwe, gerst, mais en soja

Varken

Varkenshouder Floor de Heer vindt het belangrijk dat al zijn dieren individuele aandacht krijgen. Om dat mogelijk te maken, stapte hij 25 jaar geleden over op biologisch. “Ik check meerdere keren per dag of mijn 80 zeugen, bijbehorende biggen en 400 vleesvarkens het goed hebben. Wanneer een dier koorts of pijn heeft wil ik daar zo snel mogelijk wat aan kunnen doen.”

“De gezondheid van mijn dieren is sinds de overstap verbeterd. Dat komt omdat ze nu drie keer zoveel ruimte hebben als voorheen.” Ook qua welzijn hebben de dieren van Floor het goed. “De varkens lopen veel buiten, maar als ze binnen zijn liggen ze op stro.” Ook het voer dat de varkens van Floor krijgen is van de beste kwaliteit, én afkomstig uit de regio.

Floor de Heer

Biologisch varkensboer

“Goed voor dieren zorgen doe ik met liefde”