We helpen je graag verder

Door onze passie raken we niet uitgepraat over de werkwijze en het assortiment van St. Hendrick. We beantwoorden graag je vragen.

Veelgestelde vragen

Wat betekent biologisch?

Wie voor biologisch kiest, kiest voor smaak. En voor puur en eerlijk. Het is daarom belangrijk dat de term ‘biologisch’ niet zomaar door iedereen of ieder product gevoerd kan worden.Het is een wettelijk beschermde term, die je alleen verdiend als je aan strenge eisen voldoet. De zorg en aandacht rondom biologisch vlees wordt wettelijk gegarandeerd door het Europese keurmerk voor biologische producten.

 

 

Voor onze boeren staat het comfort, de gezondheid en het welzijn van de dieren voorop. De dieren hebben daarom veel leefruimte, zowel binnen als buiten, en kunnen zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. Kippen kunnen een zandbad nemen en varkens kunnen wroeten in het stro. Er worden geen pijnlijke ingrepen gedaan, dus varkens houden hun krulstaart. Ze krijgen biologisch en gentechvrij voer dat deels afkomstig is van eigen bedrijf of uit de Europese Unie.

 

Onafhankelijke Stichting SKAL houdt toezicht op de hele Nederlandse biologische keten en bezoekt ons én de boeren jaarlijks. Alleen als alle strenge regels worden nageleefd mag het vlees de wettelijk beschermde term ‘biologisch’ voeren en het Europese keurmerk dragen. Zodat je als klant er zeker van bent dat je ook daadwerkelijk eerlijk eten koopt.

Worden er E-nummers toegevoegd aan de producten?

Bij St. Hendrick staat echte smaak voorop. Daarom krijgen veel van onze producten wekenlang de tijd om te rijpen en smaak te ontwikkelen. Slow food dus. Hulpstoffen om smaakontwikkeling te versnellen vind je bij ons dan ook niet terug. Het liefst zouden we helemaal geen hulpstoffen gebruiken, maar in verband met wetgeving voor voedselveiligheid en met het oog op het voorkomen van voedselverspilling ontkomen we hier niet helemaal aan.

 

Voedselveiligheid
Zo voegen we E250 (natriumnitriet) toe om uitgroei van schadelijke bacteriën te voorkomen, met name Clostridium botulinum. Hiervoor zijn maximum hoeveelheden opgenomen in de biologische wetgeving. Deze zijn een stuk lager dan de hoeveelheid natriumnitriet die bij niet-bio vleeswaren is toegestaan. Bovendien wordt het grootste deel van de nitriet afgebroken tijdens de bereiding. De hoeveelheid is zo laag dat je het niet meer in het eindproduct terugvindt. Tijdens het fermenteren wordt er voldoende melkzuur gevormd dat voor een natuurlijke conserverende werking zorgt. In onze gekookte gesneden vleeswaren zit het voedingszuur E325 (natriumlactaat). Dit remt de groei van schadelijke bacteriën, met name Listeria monocytogenes.

 

Voorkomen van voedselverspilling
Om vetoxidatie te voorkomen voegen we de antioxidanten E300 (ascorbinezuur) en E301 (natriumascorbaat) toe. Door vetoxidatie ontstaat een afwijkende kleur en ranzige smaak.

 

Aan onze gekookte worst-, ham-, en speksoorten voegen we E331 (tri-natriumcitraat) toe. Dit is een stabilisator die vet- en vochtafscheiding voorkomt tijdens het kookproces. Vaak zie je dat hiervoor fosfaten worden gebruikt. Deze zijn een stuk effectiever dan natriumcitraat en kunnen naast stabiliteit ook nog extra vocht binden. Dit is bij natriumcitraat niet het geval.  Het wordt dus niet gebruikt om extra vocht te binden, maar uitsluitend om de stabiliteit van het product te verbeteren.

Contact

Contactgegevens
St. Hendrick
De Hootkamp 6
5321 JT Hedel

Tel. (073) 59 95 683
info@sthendrick.nl